Avtomobilske meglenke za varno pot v vseh razmerah

Avtomobilske meglenke zagotavljajo varno pot tudi v meglenih pogojih.

Jesen je čas sprememb – tu ne mislimo le na pisano obarvane liste rastlin, ki nas razveseljujejo ob pogledu skozi okno ali na sprehodu. Gre namreč tudi za čas vremenskih sprememb – poletno pregreto ozračje ter topla jutra naenkrat zamenjajo meglice, ki se raztezajo čez kotline in nižine naše podalpske Slovenije. Megla sama po sebi ni težava, če smo v varnem objemu doma, seveda. V vozilu pa nam v meglenih razmerah lahko pomagajo samo avtomobilske meglenke, ki povečajo našo vidljivost in hkrati opozorijo druge voznike na nas. Uporaba meglenke je zelo enostavna in v neugodnih pogojih nujno potrebna, kljub temu pa z njihovo uporabo ne gre pretiravati.

 

Avtomobilske meglenke zagotavljajo varno pot tudi v meglenih pogojih.
Avtomobilske meglenke zagotavljajo varno pot tudi v meglenih pogojih.

 

Vožnja v megli

Megla je težava, ki pogosto preseneti voznike. Zlasti nepredvidljivi so pasovi megle, ki se lahko iznenada pojavijo in vidljivost hipoma zmanjšajo na minimum. Taka situacija pogosto privede tudi do prometnih nesreč z naleti več vozil. Da bi ohranili varno vožnjo priporočamo, da takoj, ko zagledate pas megle upočasnite in prilagodite način vožnje. Ohranjajte varnostno razdaljo ter prižgite meglenke. Ko se vidljivost izboljša, meglenke nemudoma ugasnite, da ne bodo moteče za druge voznike. Med vožnjo v nepredvidljivih situacijah je priporočljivo tudi, da utišate radio oziroma glasbo ter zanemarite vse dejavnike, ki bi lahko motili vašo pozornost.

Kaj so meglenke in zakaj jih je smiselno uporabljati?

Avtomobilske meglenke so posebne luči, ki so običajno nameščene na spodnjih delih vozila. Namestitev meglenk je povezana z dejstvom, da se megla običajno spusti nižje k tlom. Avtomobilske meglenke so namenjene uporabi v meglenih razmerah, snegu ter drugih razmerah, ki močno zmanjšajo našo vidljivost. Pri tem je potrebno poudariti, da meglenke ročno vklopite šele, ko se vidljivost zmanjša pod 100 metrov, da s prižganimi meglenkami ne motite drugih voznikov na cesti.

Avtomobilske meglenke se med seboj razlikujejo v obliki dizajna, barvi in oblikovanosti stekla, pri nakupu pa bodite pozorni tudi na skladnost z vašo znamko in tipom vozila. Priporočamo, da nove meglenke kupite neposredno pri prodajalcih na trgu, saj bo nakup cenovno ugodnejši kot bi bil, če bi naročilo izvedli preko mehanika.