Male čistilne naprave so obvezne od letos naprej

male čistilne naprave

Male čistilne naprave so potrebne za vse stanovanjske in poslovne prostore, ki niso priključene na javen sistem. Tu dobite male čistilne naprave – ugodno ponudbo najboljšega proizvajalca z desetletnimi izkušnjami. Postopek čiščenja male čistilne naprave je podoben postopku greznice. Vendar se nekatere dodatne mehanske komponente izkažejo za boljšo izbiro, kar ima za posledico čistejše in okolju prijaznejše odplake. Čiščenje odplak, znano tudi kot čiščenje odpadne vode, se uporablja za odstranjevanje onesnaževal iz komunalne odpadne vode. Za čiščenje vode se uporabljajo različni fizikalni, biološki in kemični postopki.

 male čistilne naprave
Čiščenje odpadne vode v malem obsegu je v bistvu namenjeno gospodinjskim odplakam. To velja za sekundarno čiščenje, posebej zasnovano za odstranjevanje bioloških onesnaževalcev iz vode. Običajni viri teh nečistoč so živilski odpadki, človeški odpadki, detergenti, mila itd. Male čistilne naprave so običajno kompaktne in samostojne, ki ne potrebujejo zunanje pomoči. Več kot zadostujejo za čiščenje odpadne vode iz gospodinjstev, hotelov in celo vasi.
Prenosna potopna črpalka se uporablja za recikliranje odpadne vode obrata, vsi rezervoarji pa morajo imeti lestev iz nerjavečega jekla. Presežek masti in olja lahko povzroči težave v sistemu. Zato so potrebni previdnostni ukrepi.
Obstajajo določena merila, ki jih je treba vključiti v projekt čistilne naprave:

  • Lokacijo obrata glede na stanovanjska naselja in okolico.
  • Končni načrt z lokacijo izpusta odplak.
  • Diagram procesov in izračuni podrobnosti.
  • Hidravlični profil.
  • Podrobnosti o prezračevanju.
  • Lahki detajli.

Voda je omejen vir v okolju in moramo jo ponovno uporabiti. Male čistilne naprave so nameščene za odstranjevanje onesnaževal, tako da je voda varna za ponovno uporabo. V tem procesu se odstrani tudi nekaj trdnih odpadkov, ki jih je mogoče ponovno uporabiti, kar je znano kot blato. Uporablja se kot vir goriva in tudi v kmetijske namene. Končna ideja čistilnih naprav je zagotoviti okolju varno odpadno vodo. Čistilne naprave je mogoče prilagoditi glede na potrebe določenega območja, na kar večinoma vplivajo podnebne razmere območja, življenjski slog ljudi v bližini, geografska lokacija itd. Proces se začne z začetno razgradnjo organskih trdnih snovi. Sledi mu filter za odpadno vodo in nato se izvede postopek filtracije. Nadalje z biološkim čiščenjem odstranimo bakterije iz odplak.
Mala čistilna naprava se uporablja za odstranjevanje soli, kot so natrij, nitrati, fosfati, dušik itd., ki se običajno nahajajo v gospodinjskih odpadkih, predvsem kuhinjskih. S tem postopkom se ločijo tudi mikroorganizmi. Voda, proizvedena s tem postopkom, se uporablja za namakanje, hidrante, splakovanje stranišč, hladilno vodo, betonsko vodo in številne podobne namene.