Pamentni telefoni in grafični vmesniki

Pametni telefoni, pomoje že vsi vedo kaj je to, oz ga mogoče tudi ima. Me pa zanima kaj bi se zgodilo če bi vsem za en teden izklopili pametne telefone in vse napreve, ki dostopajo do spleta. Telefoni na dotik so se začeli uvajati leta 2007 ko je Apple predstavil svoj prvi Iphone. Leto kasneje je na trg prišel tudi operacijski sistem Android. Android je odprtokodi operacijski sistem za telefon, ki ga je naredilo podjetje Google, skupaj z drugimi strojnimi in programskimi razvijalci kot so Intel, Arm, Motorola, HTC, Samsung… Leta 2010 je bil najbolj prodajan operacijski sistem Symbia OS, njegovi tekmeci pa so bili Android, IOS, BlackBarry OS, Windows Phone OS.

Danes poznamo tako imenovane pametne telefone, ki nam olajšajo delo. Dan danes se lahko pametni telefoni se skoraj že lahko primerjajo z osebnimi računalniki. Vodilna podjetja, ki proizvajajo telefone so: Huawei, Samsung, Apple, LG, Honor, Xperia… Danes je na več kot na polovici telefonov naložen operacijski sistem Android naslednji je IOS, ki ga imajo samo izdelki podjetja Apple. Potem pa poznam se BlackBarry in Windows phone.

Pametni telefoniVsak operacijski sistem pa ima seveda svoje prednosti in slabosti. Prednosti sistema Androida so: Brezplačna navigacija,ki ima celo glasovno navigacijo, podpira vse progrme podjetja Google. Operacijski sistem Android ima polno integracijo tudi za ostale aplikacije kot so: Twitter, Facebook, Google+ in veliko ostalih aplikacijami.  Naslednja dobra prednost sta gumba nazaj in meni, ki nam omogočata vrnitev na prejšno stran in medtem ko lahko z drugim prikličemo dodatne funkcije.  Pametni telefoni, ki uporabljajo Android, pa imajo seveda tudi slabe lastnosti naprimer Google Play, ki zelo zaostaja za portalom Apple iTunes Store. Mnogi uporabniki operacijskega sistema Android menijo da je GUI(Graphical User Interface) ali grafični vmesnik grd, najlepši GUI pa naj bi imeli Pametni telefoni podjetja HTC. Čez nekaj let računalnikov mogoče sploh ne bomo poznali, ker bodo bili že tako močni že telefoni.