Kako izgledajo glivice na nohtih

glivice na nohtih

Glivice na nohtih ali onikomikoze, so pogost pojav, ki se po navadi začne z belo ali rumeno pod vrhom nohta. Ob širjenju infekcije konica nohta začne razpadati, noht pa se razbarva in odebeli. Če glivice na nohtih niso zdravljene, lahko okužijo tudi kožo stopala, kar imenujemo atletsko stopalo. Glivice predstavljajo kar 50% vseh bolezni nohtov in se pojavijo bolj pogosto na nohtih nog kot pa rok. Če pride do okužbe si je potrebno prebrati več informacij o glivicah na nohtih  in pravilno ukrepati.

 

Poznamo več vrst glivic na nohtih, ki jih ločimo glede na začetek in potek okužbe, ter povzročitelju. Najpogostejši tip okužbe so distalne podnohtne glivice, ki se najpogosteje pojavijo pri prostem robu nohta na spodnji strani in se širijo proti bazi. Noht postane debel, rumen in krhek, ter se sčasoma loči od nohtne posteljice. To obliko povzročajo dermatofiti. Bolj redka oblika okužbe pa so proksimalne bele podnohtne glivice, ki pa se pojavijo pri ljudeh z oslabljenim imunskih sistemom, povzročitev te oblike pa so plesni. Tretja oblika okužbe so bele površinske glivice. So redka oblika, ki se pojavi pri določenih ljudeh predvsem bolj pogosta je v tropskem podnebju, povzročajo pa jih dermatifiti, ki rastejo na vrhnjem sloju nohtne plošče. Vidimo jih kot motna bela področja nohta, nato pa noht postane mehek in drobljiv. Glivice na nohtih, ki pa jih povzročajo kvasovke so dokaj redke. Nastanejo če je noht poškodovan in vnet in tako vanj vstopi gliva. Noht se odebeli in počasi odstopi od posteljice, če okužbe pravočasno ne odpravimo. Take oblika okužbe je bolj pogosta pri nohtih na rokah.

Paziti moramo, da druga stanja na nohtu kot so vdolbine ter izbokline na nohtu, ki so povsem normalen pojav, še posebej med nosečnostjo ali pa se pojavijo ob zdravljenju s kemoterapijo, ne zamenjamo za glivice. Glivice nastanejo predvsem ob pogostem stiku z vlago, pri pogostem nošenju športnih copat, ki so konstantno vlažni, lahko pa do okužbe pride tudi zaradi oslabljenega imunskega sistema.