Talno ogrevanje je za bivanje najbolj prijetno že iz rimskih časov

talno ogrevanje

Talno ogrevanje je centralno ogrevanje prostorov, ki je znano že iz rimskih časov, ko so hiše ogrevali dimni plini in vroč zrak, ki so krožili po kanalih pod hišo. Zato spada še danes talno ogrevanje med ploskovna ogrevanja, med katera spadajo tudi stenska in stropna ogrevanja. Princip je enak, kot ga poznamo iz rimskih časov in sicer so pod tlemi položene cevi, skozi katere kroži vroča voda, ki ogreva tla in zrak v prostoru. Tako je toplota pri tleh najvišja in prosti stropu pada, kar je najboljše za dobro počutje, saj morajo biti noge tople in glava bolj na hladna, da dobro delujemo in se počutimo.

talno ogrevanje

Talno ogrevanje se izdela tako, da se v tla položijo cevi, po katerih teče vroča voda in to tvori konstrukcijo talnega ogrevanja. Danes se uporabljajo plastične cevi v ta namen, ki imajo več prednosti pred jeklenimi in tudi pred bakrenimi. To pa je zaradi tega, ker se plastične cevi veliko manj krivijo in raztezajo kot kovinske. Tudi polaganje cevi je zaradi tega lažje in nekoliko drugačno.

Talno ogrevanje s plastičnimi cevmi bo zdržali veliko dlje časa, če se ogreva z nižjimi temperaturami in če so v njih primešane snovi, ki zmanjšujejo vpliv UV žarkov. Glede nato, da se tla grejejo od spodaj, ne boste potrebovali visokih temperatur za ogrevanje prostorov, kakor je to nujno pri ogrevanju z radiatorji, kjer gre toplota takoj navzgor prosti stropu in je strop precej vroč, tla pa so lahko še hladna.

Talno ogrevanje je bolj učinkovito tudi zaradi tega, ker je grelna površina dosti večja, kot je to pri radiatorjih. Zato lahko tla ogrevate z nižjo temperaturo nekje med 26 do 28 °C, najvišja pa je 29 stopinj Celzija. Ker zaradi velike ogrevalne površine zrak kroži minimalno, tudi prahu ni veliko. Najboljše pa je, da na tleh lahko sedite, ker so topla in se lahko na njih igrajo otroci ali spijo domače živali.